Menu
News

PROCESUL DE DIGITALIZARE A AUTORIZĂRII CONSTRUCȚIILOR ÎN VIITORUL COD AL URBANISMULUI ȘI PROVOCĂRILE ÎN IMPLEMENTARE

February 21, 2024

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi a construcţiilor (Codul Urbanismului) este un proiect complex de lege care urmărește comasarea, reformarea și uniformizarea legislației din domeniul construcțiilor. Proiectul Codului Urbanismului se află, în prezent, în dezbatere parlamentară. Printre reformele propuse se numără digitalizarea și simplificarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire.

Proiectul de lege propune înființarea Ghișeului Unic Național (Ghișeul Unic), o interfață online între solicitant, pe de o parte, și autoritățile publice și/sau entitățile avizatoare implicate în procesul de autorizare a lucrărilor de construire (publice sau private), pe de altă parte.

Cum va arăta procesul autorizării construirii?

Solicitantul va plasa online cererea pentru emiterea certificatului de urbanism, avizelor/acordurilor sau autorizației de construire, prin platforma Ghișeul Unic, și va achita taxa aferentă utilizând cardul bancar, prin intermediu Sistemului național electronic de plată online a taxelor și impozitelor (SNEP). După plată, Ghişeul Unic va genera un număr de înregistrare a cererii, care va fi transmis solicitantului prin email.

Autoritatea publică va analiza informaţiile completate de solicitant și, dacă nu sunt necesare completări, va emite actul solicitat în format digital, care va fi semnat cu semnătură electronică calificată sau avansată. Actul solicitat va fi transmis solicitantului prin intermediul Ghișeului Unic, acesta fiind notificat în prealabil prin email.

În cazul particular al avizelor și acordurilor, din cauză că nu toți avizatorii sunt autorități publice, ci există și avizatori societăți cu capital public sau privat (i.e., deținători de rețele utilitare), cererile sunt procesate și direcționate de autoritățile publice locale, prin secretariatul Comisiei pentru Acord Unic (CAU). În momentul în care toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism sunt transmise de avizatori către CAU, aceasta emite Acordul Unic, ca o confirmare a finalizării procesului de avizare și va notifica solicitantul cu privire la emiterea și încărcarea Acordului Unic.

Citește mai mult pe arenaconstruct.ro